Därför är det extra viktigt att undvika oseriösa handlare då du ska köpa bil just på andrahandsmarknaden. Men hur känner vi igen en oseriös handlare egentligen? Sofia Forsling – som jobbar på den digitala marknadsplatsen Wayke – vet precis vad vi behöver hålla utkik efter.
”Jag skulle säga att de som vågar ge mycket information är seriösa bilhandlare”
Seriösa handlare har ingenting att dölja
Tack vare internet är det idag ganska lätt att kolla upp om en bilhandlare är seriös eller inte. Ger handlaren dig tydlig information om eventuella skador på bilarna? Bra. Ger de dig också enkel åtkomst till varudeklarationer, testprotokoll och service-stämplar? Ännu bättre! Ju mer information du får, ju större chans är det att du har hittat en ärlig handlare. Får du däremot knapphändig information om skador och service från handlaren - då gäller det att vara skeptisk.
Alla bilar har en historia
En bra testfråga att ställa är: Kan jag få se bilens historik? Seriösa handlare brukar ha avtal med företag som hjälper dem att stoppa oönskade bilar redan i dörren. Det görs genom att kolla upp bilens fordonshistorik. Det kan handla om bilar med skruvade mätarställningar, stulna bilar eller till och med bilar som har blivit skrotade i ett annat land. Om din handlare har koll på var deras bilar kommer ifrån bör de inte ha några problem med att dela med sig av historiken.
Den Svarta Listan
Om du efter detta misstänker att din handlare är oseriös kan du se efter om den står uppskriven i Svarta Listan. Där hamnar nämligen alla handlare som har struntat i beslut tagna av ARN (Allmänna Reklamationsnämnden). Listan tas fram av konsumenttidskriften Råd och Rön och uppdateras två gånger om året - men det är inte säkert att din handlare är seriös bara för att den inte förekommer på listan. De som faktiskt står med där bör du dock definitivt undvika.
Den andra listan
Motsatsen till Svarta Listan är alla bilhandlare som står anslutna till MRF (Motorbranschens Riksförbund). De har nämligen krav på sig att följa förbundets etiska regler för att få fortsätta vara medlemmar. På samma vis som Svarta Listan inte fångar varje oseriös handlare är det dock såklart inte bara MRF anslutna handlare som är ärliga.
Undersökningsplikten ligger på dig
Det här är viktigt att tänka på: Oavsett vilken handlare du köper din bil av, så är du alltid skyddad av konsumentsköpslagen och reklamationsrätten. Det betyder att du har rätt att få pengarna tillbaka om du har köpt varan under falska förutsättningar – men du behöver också vara medveten om att bevisbördan ligger på dig som kund om du anser dig ha blivit lurad.
Transparensen ökar
Som tur är har de flesta bilhandlare insett att det lönar sig att vara transparent idag. Utan tydliga bilder och utförlig information är det nämligen svårt att konkurrera på dagens digitala marknad. Vissa duktiga handlare använder till och med FaceTime eller annat videomaterial för att visa upp sina bilar. Sofia spår också att andra digitala verktyg (som ger kunderna en bättre översikt) bara kommer öka inom bilhandeln i framtiden.
Wayke hjälper dig att köpa eller sälja din begagnade bil. Besök Wayke här