Hur fungerar privatleasing?

Många är vana vid att man lånar pengar för att köpa sin bil, antingen via ett bil- eller banklån. Men idag så är intresset för privatleasing stort och det har också skrivits mycket om det i media. Hur fungerar det när du leasar bilen och vad ska du tänka på? Vi har träffat Anna Andersson, VD på Bildepån i Varberg som svarar på några vanliga frågor.

Anna Andersson, VD på Bildepån

"Om du väljer en paketlösning kan du få ett enkelt och bekymmersfritt sätt att ha bil."

Vad innebär privatleasing?

– Privatleasing innebär att du hyr bilen under vanligtvis tre år. Du köper alltså inte bilen utan det är handlaren som äger den. Eftersom du inte köper bilen behöver du inte heller lägga någon kontantinsats, som du får göra vid ett lån. Månadskostnaden beror på bilens pris, restvärdet, leasingtiden och om räntan är fast eller rörlig.

Vad ingår i månadskostnaden?

– Om du väljer en paketlösning så kan du få ett enkelt och bekymmersfritt sätt att ha bil. I Volvo Inclusive Privatleasing till exempel så ingår service och försäkring. Dessutom får du ett förmånligare pris än om du hade köpt det separat. Det som inte ingår är bränsle, skatter, tilläggsförsäkringar och tillbehör. Om du till exempel vill ha dragkrok eller vinterdäck så kan du lägga till det när du beställer bilen och betalar då lite mer i månaden.

– Den erbjudna leasingavgiften per månad är beroende av marknadsränta vid var tid. Räntan kan vara fast eller rörlig, vilket anges i avtalet. Den rörliga räntan är kopplad till den officiella räntan STIBOR FIXING med 3 månaders löptid. Skulle räntan, den fasta eller rörliga, ha förändrats, uppåt eller nedåt, mellan dagen för finansieringsoffertens upprättande och leveransdagen kommer den initiala leasingavgiften att justeras uppåt eller nedåt på sätt som motiveras av ränteförändringen.

Hur många mil ingår i avtalet?

– När du tecknar en privatleasing tittar vi tillsammans på hur långt du beräknas köra under hyrestiden. Den vanligaste körsträckan är 1 000 mil/år. Om du kör mer än det står i avtalet får du betala extra när du lämnar tillbaka bilen. Därför är det bra att välja en körsträcka som passar dig och dina behov.

Volvo XC40 är en populär bil för privatleasing.

ANNA ANDERSSON, VD PÅ BILDEPÅN

"Det här med restvärde kan vara klurigt att förstå. När du tittar på privatleasing är det bra att veta om bilen har garanterat restvärde eller kalkylerat restvärde."

Vad är skillnaden på garanterat och kalkylerat restvärde?

– Det här med restvärde kan vara klurigt att förstå. När du tittar på privatleasing är det bra att veta om bilen har garanterat eller kalkylerat restvärde. Garanterat restvärde innebär att vi avtalar om ett värde som bilen ska ha vid hyrestidens slut och då är det det värdet som gäller för dig. Du behöver inte oroa dig för om bilen minskar mer i värde. Ett kalkylerat eller beräknat restvärde innebär att du inte har någon garanti på värdet. Det faktiska värdet kan skilja sig från det ni beräknade när avtalet är slut och då är det du som står för risken och kan behöva betala mer. Jag rekommenderar att du väljer privatleasing med garanterat restvärde och hos en Volvohandlare får du alltid det.

Vad gäller vid slitage på bilen?

När du privatleasar en bil är det ditt ansvar att den är i gott skick när du lämnar tillbaka den. Om bilen har så kallat onormalt slitage kan du behöva betala en extra avgift. Undersök alltid med din handlare vad som gäller kring slitage.

– Som normalt slitage räknas till exempel mindre stenskott på motorhuven och i fronten, repor som kan poleras bort, mindre bucklor som kan åtgärdas utan omlackering och mindre repor och skavmärken i kupén. Exempel på onormalt slitage är hål i interiören, djupa repor i lacken och glasskador som är större än 5 mm.

Vad händer när leasingperioden är över?

– Vi rekommenderar att du senast ett halvår innan leasingtiden är över kontaktar din handlare för att bestämma tid för återlämnande och test av bilen. Om du har skador på lack eller glas som behöver åtgärdas ska du göra detta innan du lämnar tillbaka bilen. När du lämnar tillbaka bilen måste även all utrustning som fanns i bilen vid levererans finnas kvar. Det gäller till exempel skyddsmattor, nycklar, nyckel till hjulmuttrar och reservhjul men även alla fordonshandlingar.

Vad händer om man blir sjuk och inte kan betala?

– En del kan känna en oro för vad som händer om man hamnar i en situation där man behöver bryta sitt leasingkontrakt. Det är ofta förenat med kostnader. Om du väljer Volvo Inclusive Privatleasing kan du teckna ett privatleasingskydd som Volvofinans har tagit fram. Det ingår utan kostnad i tre månader och därefter kan du välja att förlänga skyddet till en låg månadskostnad. Försäkringen ger ett skydd i upp till 12 månader om du skulle bli arbetslös, inte kan arbeta eller råka ut för en längre sjukhusvistelse. Den ger även ersättning vid dödsfall genom att ge närstående en möjlighet att lösa hela eller delar av leasingavtalet.

VOLVO INCLUSIVE PRIVATLEASING
Vill du veta mer?
Läs mer om privatleasing hos Volvofinans
Se utvalda favoriter hos Volvo