Vad du behöver tänka på när du har en hund i bilen

När din hund är på resande tass i bilen är det viktigt att tänka på säkerheten i bilen. Om du behöver bromsa kraftigt behöver alla vara skyddade. Det finns också regler för hur hunden får transporteras.

Visste du att en hund som väger 20 kilo får en vikt på ett ton vid en krock i 50 kilometer i timmen? En lös hund kan därmed orsaka stor skada vid en kollision. Välj därför rätt säkerhetsutrustning som passar din bil och hund. Svenska Kennelklubben rekommenderar något av följande alternativ. Du kan hitta utrustning hos din Volvohandlare och kom ihåg att du alltid har delbetalning upp till fyra månader utan ränta och avgifter när du betalar med våra kort. Smart om du till exempel behöver en ny hundbur.

Hundsele i baksätet

Det finns flera olika säkerhetsbälten på marknaden med en sele som du kan fästa i bilens säkerhetsbälte. Välj ett robust, vadderat bälte som inte består av tunna band som vid en eventuell krock kan gå av eller skada din hund genom att skära in i huden. Välj en godkänd säkerhetssele till din hund för bästa skydd!

Hundbur

Det finns många hundburar på marknaden och du kan ofta specialbeställa buren så den passar just din bil. Tänk på att säkra buren med spännband så att den sitter fast i bilen och inte riskerar att kastas framåt vid en eventuell krock. Utställningsburar och transportburar i plast ger inte samma säkerhet utan kan ställa till stor skada eftersom de trycks ihop och kan ge stickskador. Är du osäker på hur du monterar buren? Hör om din återförsäljare kan hjälpa dig! 

Lastgaller

Ett lastgaller bör vara tillverkat av metall. Ett lastnät håller inte emot hunden vid en krock. Det är viktigt att säkra sätena framför genom att spänna fast bilbältena på båda sidor. Tänk på att ett lastgaller kan skydda dig men inte din hund. Vid en krock kan hunden falla ur bilen och hamna i trafiken. Ett lastgaller är inte ett lika säkert alternativ för din hund som en hundbur eller ett säkerhetsbälte.

Träna din hund att åka bil

Träna din hund att åka bil redan från tidig ålder så att den slipper åksjuka. Börja träningen när bilen står stilla och vänj hunden successivt. Starta bilen och åk kortare sträckor i början. Ta sedan bilen och gör saker som hunden tycker är roligt så att den förknippar bilturen med positiva saker som skogspromenader, träning eller hundklubben. Var gärna uppmärksam på om din hund föredrar att åka i bagaget eller sitta längre fram och anpassa säkerheten utifrån behovet!

Regler för hunden i bilen

När din hund är på resande tass i bilen är det också viktigt att tänka på att att det finns regler för hur din hund får transporteras. Du kan läsa om alla detaljer på jordbruksverkets sajt. I korthet ska du tänka på att:

  • Hunden ska ha skugga och bra ventilation - packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Du ska rasta hunden och ge vatten minst var sjätte timme
  • Hunden får vara i bilen i max tre timmar när den står stilla. Tänk på att solen flyttar sig så se till att bilen står i skugga hela tiden.
  • Den ska kunna stå och ligga på ett bekvämt sätt
  • Du inte får inte lämna hunden utan tillsyn vid temperaturer över +25°C eller under -5°C.
  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!
  • Övrig last: Det är viktigt att du säkrar övrig last i bilen. Lösa föremål kan skada både dig och din hund vid en eventuell krock eller hastig inbromsning.
  • Om du ska åka extra långt är det värt att fundera en extra gång om hunden kanske mår bättre och har det roligare på ett hundpensionat eller hos en vän.